Näin valmistudut

 

Monet tekijät, kuten ruoka, kahvi, lääkkeet, tupakka, alkoholi ja fyysinen rasitus, saattavat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin. Jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, pyydämme noudattamaan alla olevia ohjeita.

Muistathan:

  •  Jos olet joutunut poikkeamaan annetuista ohjeista, ilmoita siitä näytteenottajalle.
  • Varaa aikaa 15 minuuttia istumiseen ennen näytteenottoa verenkierron tasapainottamiseksi.

Verinäytteenotto, ilman paastoa

Ennen näytteenottoa saa syödä kevyen aterian ja ottaa aamulääkkeet, poikkeuksena lääkeainepitoisuus- ja  kilpirauhastutkimukset, jolloin näyte otetaan ennen lääkkeen nauttimista. Kilpirauhasnäytteet voidaan ottaa myös vähintään 3-4 tuntia lääkkeen nauttimisen jälkeen klo 8-12 välisenä aikana. Kohtuullinen veden nauttiminen on sallittua.

Verinäytteenotto,  paastoa vaativat tutkimukset

Paastoa vaativissa tutkimuksissa määräysten lyhenteeseen on merkitty pieni f-kirjain (esim. fP-Gluk). Paastoa vaativissa tutkimuksissa tulee olla syömättä, juomatta ja tupakoimatta 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. Vettä saa juoda yhden lasillisen tarvittaessa. Aamulääkkeet saa ottaa, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. 

Virtsanäytteenotto

Ennen virtsanäytteitä (etuliitteenä U-kirjain) tulisi olla virtsaamatta 4 tuntia. Vettä saa juoda enintään yhden lasillisen. Jos virtsaa ei pystytä pidättämään esim. voimakkaiden virtsatieinfektion oireiden vuoksi, pidätetään virtsaa kuitenkin mahdollisimman kauan ennen näytteen antamista.Vain laboratoriosta saadut näytteenottovälineet soveltuvat tutkimukseen.

Nielunäytteenotto ja muut viljelytutkimukset

Ennen nielunäytteeseen tuloa ei pidä käyttää suuvesiä tai muita nielua desinfioivia tuotteita. Puoli tuntia ennen näytteenottoa ei pidä syödä eikä juoda. Myös pastillit ovat kiellettyjä. Otettaessa viljelytutkimuksia (esim. ulosteen- ja virtsan bakteeriviljely) valmistaudu kertomaan mahdollisesta mikrobilääkehoidosta. Näytteenottovälineet saat laboratoriosta.

 

Tarkemmat tutkimuskohtaiset ohjeet saat laboratoriosta. Vastaamme  myös mielellämme kysymyksiisi.

netajanvaraus uusi

Lue verkkoajanvarauksen ohjeet.

labra2 sivuille